Kommande evenemang och resor

Välkommen till Forskning & Framsteg och Vetenskapsmedias evenemang och resor.

Denisovagrottan och Altaibergen - med Forskning & Framsteg

Följ med Sven-Olof Einarsson på en spännande hominidresa till de vackra Altaibergen i Ryssland! Mikrobiologi och genetik har revolutionerat forskningen om människans evolutionsbiologiska ursprung. 2008 upptäckte forskare under ledning av den svenske professorn Svante Pääbo benfragment i en grotta i Altaibergen som avslöjade en helt ny människoart. Det oansenliga fynd som gjordes visade sig varken vara modern människa eller neandertalare utan en helt ny människoart  denisovamänniskan. Förutom Denosivagrottan kommer vi att besöka Institutet för arkeologi och etnografi Novosibirsk, där vi får ta del av den kunskapsbank om de olika människoarterna som finns där. Vi besöker även Kalbak-Tash med ett stort antal mångtusenåriga hällristningar, förutom olika kultplatser och historiska minnen.

När: 1 september  12 september.
Var: Ryssland
Arrangör: Forskning & Framsteg

Kunskapskryssning

Välkommen till höstens spännande kunskapskryssning! Möt fem framstående forskare som berättar om döda vulkaner, biologiska läkemedel, dinosauriers kognition, liv i rymden och dagens 70-åringar. Boka biljett idag så du kommer med!

När: Onsdagen den 18 september - torsdagen den 19 september
Var: Ålands Hav
Arrangör: Forskning & Framsteg

Runstensexkursion till Sörmland FULLBOKAD

Välkommen att följa med på en bussresa där vi besöker några av Sörmlands intressantaste runstens­miljöer som Gredby gata, Ramsundsberget och Kjulaås. Vi kommer också att titta på runstenen vid Stora Tidö som återfanns hösten 2018 efter att ha varit försvunnen sedan slutet av 1600­-talet. Magnus Källström, arkeolog och runolog som är verksam vid Runverket på Riksantik­varieämbetet, leder resan. Han kommer att berätta om språket på runstenarna, om runpoesi och runristare, men också om utlandsfarare och hjältesagor. I priset ingår slotts­ lunch och förmiddagsfika.

När: Lördagen den 21 september
Var: Stockholm-Eskilstuna
Arrangör: Populär arkeologi och Språktidningen

Arkeologiforum FULLBOKAD

Välkommen till Arkeologiforum  en innehållsrik heldag om de stora arkeologiska projekten i Sverige just nu. Hör arkeologerna berätta från norr till söder!

När: Lördagen den 12 oktober 9-16
Var: Hilton Slussen, Stockholm
Arrangör: Populär arkeologi

Mindfulnessresa till Nepal med Modern Psykologi

Var med om en oförglömlig resa till Nepal tillsammans med Magnus Fridh, författaren till boken Viloläge: Mindfulness och meditation i vardagen. Du får bo i kloster, delta i mindfulnessövningar,besöka sevärdheter, möta en uråldrig kultur och uppleva makalösa naturscenerier. Varje dag kommer att innehålla meditation, mindfulness och yoga. Författaren Magnus Fridh finns med på hela resan och kommer att hålla i meditationsstunder samt lättare Asthangayoga. Temat för resan är återhämtning,närvaro och vila. Hur kan vi hitta lugn i vardagens höga puls? På den här resan krävs inga förkunskaper för att delta, vi kommer tillsammans att utforska olika tekniker. Stegvis kommer Magnus att guida deltagarna i yoga- och mindfulnessövningar som är lätta att applicera i vardagen. Detta gör vi givetvis bäst i Nepal, där meditationens rötter är starka.

När: 13 oktober - 23 oktober
Var: Nepal
Arrangör: Indienresor i samarbete med Modern Psykologi.


Forskning & Framsteg • Adress: Box 1191, SE-111 91 Stockholm, besöksadress: Drottningg 108
Vetenskapsmedia AB • Adress: Valhallav 117 F, SE-115 31 Stockholm
Kontakt: Eva Bergström, 0709402318, eva.bergstrom@vetenskapsmedia.se

loggor, sidfot