Kommande evenemang och resor

Välkommen till Forskning & Framsteg och Vetenskapsmedias evenemang och resor.

Föredrag: Lär känna Vintergatan – vårt hem i kosmos

Sedan knappt etthundra år vet vi att Vintergatan inte utgör hela universum, utan bara är en galax i mängden. Men vad vet vi mer om vårt kosmiska hem? Astronomen Andreas Korn berättar om den spännande revolution som pågår just nu inom forskningen tack vare den europeiska satelliten Gaia. Föreläsare: Andreas Korn, lektor vid Institutionen för fysik och astronomi, Uppsala Universitet.

När: Torsdagen den 8 mars 2018 kl 18.00–19.30
Var: Folkuniversitetet Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Arrangör: Folkuniversitetet i samarbete med Forskning & Framsteg

Följ med på arkeologiresa till Armenien!

Följ med arkeologen Richard Holmgren på en resa till det mytomspunna Armenien. Färden går genom hisnande landskap med naturupplevelser, mytologi och spännande utgrävningsplatser – legender och landskap som formats vid foten av berget Ararat. Resan passar såväl historieintresserade som allmänt nyfikna eller de som helt enkelt söker en unik kulturupplevelse. Vi skall icke förglömma landets smakrika kök.

När: 9 dagar med avresa 7 april 2018
Arrangör: Populär arkeologi

Språkforum 2018

Välkommen till en lärorik och underhållande dag om språk! Öka dina kunskaper om hur du använder det svenska språket, både i tal och skrift. Vi garanterar att du lär dig nya saker som du har nytta av såväl på jobbet som privat.

När: Fredagen den 13 april kl 09:00–16:15
Var: Rival, Mariatorget, Stockholm
Arrangör: Språktidningen

Psykologikväll

Välkommen till en lärorik kväll i psykologins tecken! Modern Psykologi bjuder in till tre spännande föredrag om sömn, relationer och känslor. Kvällen är ett samarbete med Natur & Kultur.

När: 24 april 2017 kl 18–20.30
Var: Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm
Arrangör: Modern Psykologi

Skogsdagen

Alla vill ta del av Skogen, men räcker den till alla? Skogen är sedan länge en av våra viktigaste råvaror. För många är den också en rogivande rekreationsplats och en kulturtillgång. Skogen är en del av vårt kulturarv. Och nu vill också energibolagen i allt högre grad få tillgång till skogen för att ge el och värme. Så hur ska vi förvalta, förädla och fördela denna ändliga produkt? Dagens Arbete och Forskning & Framsteg bjuder in forskare, politiker och industriledare för att ge en helhetsbild av skogens många möjligheter och de utmaningar som kommer av att skogen kanske inte kan räcka till alla.

När: Fredagen den 26 april 09.00 till ca 16.00
Var: Piperska muren, Scheelegatan 14, Stockholm
Arrangör: Dagens arbete och Forskning & Framsteg

Föredrag: Karriären, äktenskapet och glastaket

Hur påverkar toppjobbet äktenskapet och hur påverkar äktenskapet karriären? Yrkeslivet och familjelivet hänger ihop på fler sätt än många tror. Föreläsare: Johanna Rickne, nationalekonom och , docent vid Institutet för social forskning, vid Stockholms universitet, berättar om sin forskning kring yrkesliv, äktenskap och glastak.

När: Torsdagen den 26 april 2018 kl 18.00–19.30
Var: Folkuniversitetet Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Arrangör: Folkuniversitetet i samarbete med Forskning & Framsteg

Kunskapskryssning

Välkommen till ett givande dygn på havet, fyllt av kunskap, god mat och dryck och spännande samtal med andra vetenskapsintresserade! Lyssna till föredrag av framstående forskare och möt Forskning & Framstegs redaktörer.

När: Söndagen den 6 maj 17.00 – måndagen den 7 maj 15.15
Var: Viking Line Cinderella
Arrangör: Forskning & Framsteg

Föredrag: Hjärnan och medvetandet

Hur kommer det sig att vi människor kan uppleva något över huvud taget? Per Snaprud, tidigare forskare i neurovetenskap och numera vetenskapsjournalist på Forskning & Framsteg, har fördjupat sig i den djupaste av alla existentiella frågor. Resonemanget börjar med fokus på hjärnan, från neurologi nedtecknad med hieroglyfer till den senaste tekniken att styra utvalda hjärnceller med laserstrålar. Perspektivet vidgas sedan via kroppen till hisnande tankar om medvetandet som en grundläggande egenskap i hela universum.

När: Torsdagen den 17 maj 2018 kl 18.00–19.30
Var: Folkuniversitetet Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Arrangör: Folkuniversitetet i samarbete med Forskning & Framsteg

Islands naturpärlor

Följ med Forskning & Framsteg på en läsarresa fylld av natur och kultur. Under denna veckolånga rundresa följer vi den 133 mil långa ringvägen som går runt Island. Ofta har vi havet som följeslagare på ena sidan och fjäll och glaciärer på den andra. Vi stannar vid en lång rad natur pärlor. Det är en härlig tid på året när djuren får ungar, naturen grönskar och det är ljust nästan dygnet runt. Reseledare är islandsexperten och chefredaktören på Språktidningen, Anders Svensson.

När: 27 maj - 3 juni 2018
Arrangör: Forskning & Framsteg

Historiska Albanien med Populär arkeologi

Följ med på en vindlande historisk resa i natursköna Albanien! En resa som tar oss med till många intressanta arkeologiska platser under sakkunnig ledning av fil. dr Allan Klynne. I detta okända hörn av Balkan är landskapet lika dramatiskt som historien. Allan Klynne har specialkunskaper om den grekisk-romerska antiken, men resan ger oss en inblick i landets historia under olika tidsperioder. Albanien har genom årtusendena varit skådeplats för kulturmöten och konflikter mellan greker, illyrer, romare, bysantiner, osmaner och inte minst Europas stormakter under 1900-talet.

När: 7 dagar med avresa 20 sep 2018
Arrangör: Gränslösa resor i samarbete med Populär arkeologi


Forskning & Framsteg/Vetenskapsmedia AB • Adress: Box 1191, SE-111 91 Stockholm • Besöksadress: Drottninggatan 108 • Kontakt: Eva Bergström, 0709402318, eva.bergstrom@vetenskapsmedia.se

loggor, sidfot